Reteta sapun natural cu lapte de capra

Ma bucur foarte mult sa constat ca sunt din ce in ce mai multi oameni care aleg sa fabrice la ei acasa,propriul sapun natural din uleiuri vegetale.Asta inseamna ca se vor bucura pe termen lung de efectele benefice ale produselor de ingrijire din ingrediente naturale si implicit,isi vor putea pastra tineretea si frumusetea pielii o perioada lunga de timp.

Corect utilizate,produsele de ingrijire si infrumusetare din ingrediente naturale, te ajuta sa arati mai tanara cu 10 ani,ce zici? Nu e deloc rau! Voi vorbi pe larg despre asta intr-un articol viitor.

Am promis ca voi oferi o reteta de sapun natural cu lapte de capra si asa cum stii deja,este o reteta incercata de mine(la fel ca toate celelalte retete oferite) si care,daca respecti toate indicatiile ,va fi una reusita. Vei obtine cel mai bun sapun natural din cate exista datorita calitatilor extraordinare ale laptelui de capra ,calitati pe care le va transfera in sapun.

ulei de masline    500 g

ulei de palmier     250 g

ulei de cocos        250 g

ulei din germeni de  grau    50 g  pe care il vei amesteca la sfarsit,ma refer aici la surplusil de gasimi de 5%

soda  caustica puritate 99%     143 g

lapte de capra    322 g

lapteInainte de a fi folosit la fabricarea sapunului,laptele de capra se va pastra la congelator pana devine complet inghetat. Se va scoate din congelator inainte cu 1-2 ore ,de a incepe fabriarea sapunului. Probabil ca laptele va fi inca inghetat, asa ca sfarama-l in bucatele mici cu un cutit si apoi cantareste cantitatea necesara. Dupa ce ai cantarit soda, incepi s-o amesteci cu laptele treptat si in cantitati mici in mai multe randuri – torni soda si amesteci,apoi torni din nou o cantitate mica de soda si iar amesteci, repeti procedeul pana la terminarea intregii cantitati de soda necesara.Amestecul rezultat va fi unul mai inchis la culoare,in tente de crem pana la caramel. Nu te speria,in prima etapa va mirosi destul de neplacut insa acest miros nu se va regasi in produsul finit – sapunul natural.

In continuare se trece la cantarirea si amestecarea uleiurilor,procedeul fiind deja prezentat de mine aici. Dupa aducerea la aceeasi temperatura atat a uleiurilor cat si a amestecului de soda si lapte – 40 grade – se va trece la amestecarea acestora cu ajutorul unui blender timp de 5-10 minute.

Tips  1.Daca vrei ca sapunul sa nu-si schimbe culoarea ,poti folosi apa in proportie de 25 % din totalul cantitatii de lapte  astfel- Masori intai apa ,torni toata cantitatea de soda odata,o lasi putin sa se raceasca,apoi torni laptele.Astfel sapunul va ramane deschis la culoare.

2. Cumpara laptele de capra direct de la producatori  !(ciobani,taranii din piata,cunostinte care cresc capre).sapun lapte de capra

La sfarsit se adauga cantitatea de uleiuri esentiale preferate si se toarna in forma pregatita – sfatul meu este sa folosesti forme din lemn.Din experienta mea de producator,iti spun ca formele de lemn sunt cele mai bune pentru realizarea procesului de saponificare in mod corect. De aceea la mine vei cumpara in mare parte sapunuri naturale in forma clasica – eu folosesc in proportie de 80% forme din lemn.

Sapunul rezultat va fi unul foarte cremos,hidratant,bland,non alergenic.

Laptele de capră, supranumit şi “elixirul alb”, este unul dintre cele mai valoroase ingrediente folosite la fabricarea produselor cosmetice naturale, datorită proprietăţilor sale de necontestat – conţine calciu, magneziu, fosfor, vitaminele A, B1, B2, C, hidratează şi catifelează, reduce iritaţiile şi echilibrează PH-ul pielii.