Reteta sapun natural cu lapte de migdale

Am sa va ofer astazi o reteta de SAPUN NATURAL CU LAPTE DE MIGDALE fabricat prin metoda “la rece” . Am explicat intr-un articol anterior,atunci cand am oferit prima reteta,toate etapele premergatoare fabricarii propriu-zise a sapunului natural,aici.

Personal am facut aceasta reteta de sapun cu putin timp in urma si sunt foarte incantata de rezultat – sapunul are culoarea untului in mod natural datorita continutului de lapte din reteta. sapun cu lapte de migdale

Iata reteta pentru 1000g uleiuri :

400 g ulei de masline  40%

350 g ulei de palmier   35%

250 g ulei de cocos      25%

Soda caustica  158 g

Apa  distilata         158 g(cantit. de soda )  x 2,25  = 355,5g  apa

20 ml   Ulei esential la alegere (se va adauga  intotdeauna la sfarsit,inainte de a  turna sapunul in forma).

Ulei de migdale dulci  = 50 g  ce reprezinta adaosul de uleiuri la final, dupa faza de “tace” (urme) si constituie un procent de 5% din cantitatea totala de uleiuri folosite in reteta ,adica 1000g.

Pana aici,aceasta este o reteta clasica de sapun realizat prin metoda “la rece” ,pe care o puteti folosi oricand doriti, iar la faza de ‘trace” sa adaugati oricare  alte uleiuri ,de preferat ar fi ca acestea sa fie de buna calitate – ulei din germeni de grau,ulei de migdale dulci,ulei de avocado,ulei de sunatoare,etc.

De data aceasta va voi expune o alta metoda decat cea cu congelatul laptelui la frigider si amestecatul sau treptat cu soda.

1. Se va scadea  jumatate din cantitatea de apa distilata   355,5 g -177,75 g = 177,75 g  si se va adauga lapte de migdale

2. Cantitatea de 177,75 g lapte de migdale se va cantari si se va adauga la urma, dupa ce ati amestecat solutia de soda si apa cu uleiurile.

Deci, veti masura DOAR jumatate din cantitatea totala de apa distilata 177,75 g ,se va cantari soda si se va turna peste apa . LAPTELE DE MIGDALE va fi adaugat abia dupa ce ati amestecat soda cu uleiurile si apoi incepeti mixarea cu blenderul. Astfel laptele de migdale nu-si va schimba culoarea si nu-si va pierde din proprietati pentru ridicarea temperaturii in momentul adaugarii sodei caustice.

Dupa mixare,cand se ajunge in faza de “trace”, se adauga cantitatea de ulei de migdale dulci cantarit in prealabil  ( 50 g).

In aceasta postare puteti vedea sapunul meu cu lapte de migdale si ulei de migdale dulci.2. MIGDALE

Laptele de migdale este BIO, l-am cumparat de la AUCHAN ,nu este facut in casa.

In final ,veti obtine un sapun fin,cremos si foarte hidratant.

Spor la sapunarit !