Reteta sapun natural IV – metoda “la temperatura camerei”

De data aceasta voi oferi o reteta de sapun natural care se fabrica dupa o alta metoda,una mai facila,cred eu, insa inainte este absolut obligatoriu sa te fi familiarizat deja cu metoda clasica “la rece”. Informatii legate de aceasta metoda,inclusiv retete de sapun natural,gasesti aici.

la fabricarea sapunului nnatural prin metoda “la temperatura camerei” nu ai nevoie de masurarea temperaturilor,deci fara termometru. Ce poate fi mai simplu?

Diferenta consta in faptul ca reteta de fabricare va contine peste 50% din cantitatea de grasimi,uleiuri solide la temperatura camerei si unturi vegetale.

Iata reteta pentru 1200 grame uleiuri  – de data asta in procente :

unt de cacao  15%                       180 g

ulei de cocos 20%                        240g

ulei de palmier 25%                   300 g

ulei de masline 40%                  480 g

apa distilata                                382,5 g

soda caustica                              170 g

Cantitatea de uleiuri ce se va adauga dupa ce amestecul de uleiuri,soda si apa va lasa urme ,este :

ulei de ricin  20 g

ulei de avocado   40 g

Se cantaresc mai intai uleiurile solide – cocos,palmier si unt de cacao si se pun impreuna intr-un recipient metalic. Apoi se cantaresc intr-un alt recipient celelalte uleiuri (in cazul nostru ,uleiul de masline) .

Se trece apoi la cantarirea apei ,dupa care se va cantari soda si se va amesteca usor,putin cate putin ,cu apa.Amesteca in continuare pana ce se dizolva toata soda si devine clara,transparenta solutia. Peste compozitia de apa cu soda, toarna cantitatea de uleiuri si unturi solide deja cantarita si incepe amestecarea lor. Acest procedeu va dura 10-15 minute,timp in care unturile si uleiurile se vor topi si evident,solutia de soda cu apa se va raci suficient de mult,fara a mai avea nevoie de termometru. Pana in momentul topirii complete a unturilor si uleiurilor solide,solutia se va ingrosa putin. La final,dupa ce s-au topit ,iar solutia s-a racit suficient, se toarma uleiul de masline peste compozitie si se  trece la mixare.

In acest caz,mixarea va dura mult mai putin in comparatie cu metoda clasica “la rece” (cu masurarea temperaturii).

La final,se adauga  cantitatea de uleiuri cantarita anterior (ricin+ avocado) si pentru aroma ,uleiuri esentiale la alegere – aprox. 30ml sau daca doresti ca sapunul natural sa aiba un miros mai puternic,mai suplimentezi cu 10 ml cantitatea de uleiuri esentiale.

Toarna compozitia in forma tapetata cu hartie cerata.  Dupa ce ai turnat sapunul in forma ,las-o  intr-un loc caldut,ferit de umezeala ,infasurat intr-o patura sau prosop vechi. Dupa 24 de ore ,sapunul va fi suficient de tare pentru a-l putea taia. ATENTIE ! – nu utiliza sapunul decat dupa 2-3 saptamani minim.

Vei obtine astfel un sapun natural de buna calitate, cu o consistenta tare, spuma din belsug si hidratare intensa a pielii.

Pentru orice informatie suplimentara ,iti stau la dispozitie.Imi poti lasa un comentariu aici,la acest articol,iar eu iti voi raspunde in cel mai scurt timp posibil.

Spor la sapunarit!