Retete sapun natural I

Asa cum v-am promis, am alcatuit cateva retete pentru prepararea sapunului natural . Am sa incep treptat,adresandu-ma mai intai incepatorilor,asa ca primele retete vor fi unele simple ( care contin un numar redus de uleiuri ) pentru  cei care nu sunt inca familiarizati cu procesul de fabricare al sapunului natural.

Metoda de fabricare este “la rece”  ,asta pentru a pastra aproape in totalitate proprietatile ingredientelor  utilizate . Vom discuta si despre metoda “la cald” care este una ceva mai complicata  si va voi oferi o reteta incercata de mine, impreuna cu intreg procedeul de fabricatie.

Inainte de fabricarea propriu-zisa a sapunurilor,trebuie sa achizitionati urmatoarele ustensile :   un cantar elecronic de bucatarie de inalta precizie care sa aiba functia  ’tara” ,functie ce permite aducerea la zero dupa cantarirea primului ingredient sau a recipientului in care urmeaza sa puneti uleiurile,apa sau soda,  un blender de bucatarie pentru amestecat , cel putin un termometru (ideal ar fi sa aveti doua) pentru masurarea temperaturii amestecului de uleiuri si a sodei caustice, un vas pentru amestecul de apa si soda caustica si inca un recipient pentru amestecul de uleiuri , foma pentru turnarea sapunului si hartie de copt daca folositi forme din lemn sau plastic, 1-2 linguri din lemn.

Ingredientele  necesare fabricarii sapunului in etapa de inceput si nu numai ,sunt urmatoarele : apa distilata ,soda caustica puritate 99%, uleiuri vegetale (ulei de masline,ulei de cocos,ulei de palmier,ulei de floarea soarelui presat la rece,etc), si pentru aroma veti avea nevoie de uleiuri esentiale. Sfatul meu ar fi sa folositi uleiuri de buna calitate. Vom discuta mai tarziu si despre ce alte ingrediente puteti folosi pentru fabricarea sapunurilor –  exfoliante,coloranti naturali ,plante sau infuzii din plante.    Cred ca nu mai e cazul sa va spun ca trebuie sa va luati toate masurile de precautie atunci cand folositi soda caustica !!!!!!

In prima faza ,am sa va ofer o reteta simpla ce contine un numar redus de uleiuri ,pentru incepatori. MENTIONEZ FAPTUL CA TOATE RETETELE PE CARE LE VOI POSTA SUNT INCERCATE DE MINE , DECI SUNT SIGURE ! Toate articolele ce vor urma se adreseaza in primul rand celor care nu s-au documentat suficient in privinta procedeului de fabricare “la rece” si nu voi mai da amanunte cu privirea la indicele de saponificare al fiecarui ulei , sfatuindu-va sa respectati intocmai reteta oferita de mine.

Reteta sapun natural handmade  pentru uz general fabricat prin metoda “la rece”

450 g ulei de masline

400 g ulei de palmier

200 g ulei de cocos

329 g apa distilata rece

146 g soda caustica

20 ml ulei esential la alegere  – menta,scortisoara, melissa,geraniu sau lavanda. Inainte de a incepe ,va rog sa vizionati acest videoclip

Se cantareste apa distilata,apoi soda care se va turna  peste apa (niciodata invers)    .Se cantaresc apoi pe rand uleiurile si se varsa toate in acelasi recipient. Cu termometrul se va masura tenperatura celor doua compozitii care TREBUIE SA FIE ACEEASI , adica 38 grade. Trebuie sa aduceti atat soda cat si uleiurile la aceeasi temperatura ! Dupa  ce treceti de aceasta etapa ,veti varsa solutia de apa cu soda peste amestecul de uleiuri si incepeti mixarea cu blenderul . In cateva minute (5-10) compozitia incepe sa se ingroase ,ceeace inseamna ca sunteti aproape de turnarea in forma a sapunului. In aceasta etapa puteti incorpora uleiurile esentiale ,dupa care  turnati compozitia in forma tapetata cu hartie cerata.  Dupa ce ati turnat sapunul in forma ,lasati-o intr-un loc caldut,ferit de umezeala ,infasurat intr-o patura sau prosop vechi. Dupa 24 de ore ,sapunul va fi suficient de tare pentru a-l putea taia. ATENTIE ! – nu utilizati sapunul decat dupa 2-3 saptamani minim.